Vier 5 mei met de Vrijheids-maaltijdsoep

Nu ook op 5 mei 2021 geen grootschalige Vrijheidsmaaltijden kunnen plaatsvinden, is er een alternatief bedacht: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kook je mee?

4 personen

Gelijk naar recept

Tekst door Leonie Durlinger
Foto’s door Oof Verschuren

Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een Vrijheidsmaaltijd

De Vrijheidsmaaltijd zorgt voor bijzondere ontmoetingen aan de eettafel en is de plek voor een goed gesprek over vrijheid tijdens Bevrijdingsdag. Nu ook bij deze editie vanwege de coronamaatre- gelen geen grote groepen mensen bijeen kunnen komen, wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Het Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft na het uitbreken van de coronacrisis in 2020 in samenwerking met Food Cabinet een alternatieve campagne opgezet. Samen met sterrenchef Joris Bijdendijk en Samuel Levie bedachten zij het idee van een Vrijheidsmaaltijdsoep. Van dit succesvolle initiatief maakt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit jaar een landelijk project; Yvette van Boven neemt dit jaar het stokje over van Bijdendijk met een nieuw recept voor de soep. Het Nationaal Comité hoopt dat de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend en dat er ondanks de maatregelen toch getoost kan worden op de vrijheid.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Chef en schrijfster Yvette van Boven, van wie kookboeken in duizenden huishoudens op de keukentafel liggen, is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken: “Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, vind ik een oproep tot luisteren naar elkaar echt nodig. Samen aan tafel gaan en over vrijheid praten is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Daarom heb ik een makkelijk, heerlijk recept gemaakt dat iedereen kan bereiden, eventueel met een eigen twist. Met mijn vele tips kan iedereen de soep zelf aankleden. Geef de kom een eigen draai en laat anderen proeven. Proef ook die van een ander, misschien is die wel verrassend lekker!” Op vrijheidsmaaltijd.nl staat een instructievideo, waarin Yvette stap voor stap uitlegt hoe de soep wordt bereid.


Meer info?
Lees hier alles over vrijheidssmaaltijden. #vrijheidsmaaltijd

Ingeblikt

In een aantal regio’s wordt de Vrijheidsmaaltijdsoep ook in blik verspreid. Kwartiermakers door het hele land zijn gevraagd om, binnen de geldende maatregelen, aan de slag te gaan met de Vrij- heidsmaaltijden en de soep. Zij organiseren diverse programma’s en delen de soep uit – in blik en vers bereid. Het overzicht van deze projecten is terug te vinden op vrijheidsmaaltijd.nl. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te koken op Bevrijdingsdag. Maak een portie voor je buren en je familie of sluit je aan bij een van de programma’s.

Vrijheidsmaaltijdsoep

PDF Downloaden


Ingredienten

60 mlolijfolie
150 gramprei, in ringen
2 teentjesknoflook fijngehakt
1 eetlkerriepoeder
300 grambloemkoolrijst
200 gramvastkokende aardappel, in blokjes
1 blik (400ml)kokosmelk
750mlgroentebouillon
150 gramdoperwten
300 grambladspinazie
150 gramkleine broccoliroosjes
3bosui, fijngesneden in ringen
zeezout en versgemalen zwarte peper

Toppings

Krokant

Croutons Van een oude boterham, gescheurd pitabrood, oud stok- of roggebrood, gebakken in olijfolie met wat zeezout en komijnzaadjes.

Zaden of pitten Even verhitten in een hete droge koekenpan, bijvoorbeeld hele boekweit, zonnebloem, pijnboom- of pompoenpitten of pinda’s.

Noten Denk aan cashewnoten of amandelen krokant (in roomboter of olijfolie) gebakken, evt. met specerijen en/of knoflook.

Pappadums of Nacho’s Verkruimeld.

Indische gebakken uitjes Zo uit de pot

Frissig

Verse tuinkruiden Fijngehakt (denk bij kerriesoep vooral aan peterselie, koriander, bieslook en lavas).

(Rode) Ui Gesnipperd en even in de azijn gelegd.

Tuinkers Of kiemgroenten.

Bleekselderij Of andere knapperige rauwe groenten, in heel kleine blokjes.

Appel of peer In fijne blokjes.

Jalapeño Vers of ingemaakt (uit een potje) en fijngehakt.

Romig

Slagroom Scheutje.

Crème fraîche Dikke lik: even losgeroerd.

Kwark of yoghurt Losgeroerd.

Cashewroom -vegan room- zoooo lekker Week 200 gram cashewnoten 1 uur in een kom koud water. Giet ze af en maal ze met ongeveer 200 ml schoon water in de blender tot een dikke room. Breng op smaak met een kneep citroen en een snuf zeezout. Bewaar in de koelkast en gebruik zoals u zure room zou gebruiken.

Kokosmelk Scheutje.

Kaas Bijvoorbeeld oude kaas, cheddar of parmezaan: geraspt.

Olijfolie of een pesto Van bijvoorbeeld gladgedraaide koriander, pinda’s of amandelen, geraspt kokos en olijfolie.

Avocado In blokjes.

Ei Hardgekookt en verkruimeld met een vork of gepocheerd.

Zo maakt u het

  1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.
  2. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.
  3. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu, zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de rand van de pan makkelijk te breken is.
  4. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist te dik, giet er dan nog een plensje water bij.
  5. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper.